zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Babka kawowo - czekoladowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

kochani po przerwie witam Was pyszną babką kawowo - czekoladową do kawki lub herbatki albo mleka jak kto woli - czyli co kto lubi

Babka kawowo - czekoladowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka kawowo - czekoladowa

 

  • 250 g miękkiej margaryny do pieczenia
  • 1 szk cukru pudru
  • 16 g domowego cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 7 białek
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka kakao
  • 2 czubate łyżki masy krówkowej kawowej
  • 2 czubate łyżki kremu czekoladowego
  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia ( płaskie )
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Babka kawowo - czekoladowa
Margarynę utrzeć w misce za pomocą miksera z obydwoma cukrami. Dodać żółtka i jeszcze chwilę ucierać a potem dodać krem czekoladowy i masę krówkową i wymieszać. Przesiać do miski mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i połączyć wszystko ze sobą. Z białek ubić pianę ze szczyptą soli i dodać część do ciasta a potem lekko wymieszać. Następnie dodać resztę piany i i znowu wymieszać. Formę o wymiarach 32 x 14 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Babkę piec 50 - 55 minut potem wystudzić ją i posypac cukrem pudrem.
Babka kawowo - czekoladowa
Etap 1utrzec margarynęcukier i mase oraz jajka
Babka kawowo - czekoladowa
Etap 2potem dodac makę i wymieszac ciasto
Babka kawowo - czekoladowa
Etap 3dodac ubitą pianę i wymieszac delikatnie
Babka kawowo - czekoladowa
Etap 4upiec babkę wystudzić i posypac cukrem pudrem

Tagi:

domowe