SUPERPRZEPIS

Kakaowa babka z dynią

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Kakaowa babka z dynią Więcej zdjęć (5)

Babka kakaowa z dodatkiem dyni.

Składniki:

Kakaowa babka z dynią

 

Sposób przygotowania:

Kakaowa babka z dynią
Mąkę mieszamy z sypkimi składnikami czyli proszkiem, sodą, kakao, gałką, cynamonem, imbirem i goździkami. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka jajek ucieramy z cukrem, następnie dolewamy stopniowo olej. Do jajek dodajemy składniki sypkie i mieszamy dokładnie. Dynie obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach po czym dodajemy do ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy na koniec do ciasta. Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka ok 45 minut. Ostudzone dekorujemy lukrem.
Kakaowa babka z dynią
Żółtka jajek ucieramy z cukrem na gładką masę
Kakaowa babka z dynią
Do ciasta dodajemy startą dynie i pianę z białek
Kakaowa babka z dynią
Całość mieszamy dokładnie i przekłądamy do foremki
Kakaowa babka z dynią
Przygotowane ciasto pieczemy ok 45 minut