Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 285]

Babka kefirowa w polewie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna i prosta babka kefirowa, polana polewą czekoladową, idealna dla łasuchów czekolady, polecam ;-)

Babka kefirowa w polewie

Składniki:

Babka kefirowa w polewie

 

Sposób przygotowania:

Babka kefirowa w polewie
Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek przesiać do miski. Żółtka oddzielić od białek. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę i dodajemy po 1 żółtku i dalej ucieramy. Następnie do masy dodajemy kefir na przemian z mąką i ucieramy dalej.
Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, wykładamy na ciasto i delikatnie łyżka mieszamy. 

Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą,  przekładamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 60 minut w temp 180 st C.

Wyjmujemy, studzimy i dekorujemy polewą. 

Tagi:

babka ciasta