Sposób przygotowania:
Babka drożdżowa z jagodami
Drożdże rozetrzyj z odrobiną cukru a kiedy się rozpuszczą dodaj letnie mleko i łyżkę mąki, tak przygotowany zaczyn odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wlej żółtka i ubij je wraz z pozostałym cukrem na gładki kogel-mogel.
Kiedy masa zbieleje dodaj do niej zaczyn drożdżowy, cukier wanilinowy oraz wcześniej ogrzaną mąkę, całość dokładnie wymieszaj.
Gotowe ciasto wyrabiaj dłońmi w misce przez 25 minut po czym zalej je ciepłym masłem i ponownie wyrabiaj aż do momentu kiedy ciasto wchłonie cały tłuszcz.
Wyrobione ciasto rozwałkuj na grubość kilkunastu milimetrów po czym posyp je jagodami i zawiń w formę rolady, całość przełóż do długiej keksówki i odstaw do wyrośnięcia na 3 godziny. wyrośniętą babkę piecz 35 minut w 170stop.
Kiedy masa zbieleje dodaj do niej zaczyn drożdżowy, cukier wanilinowy oraz wcześniej ogrzaną mąkę, całość dokładnie wymieszaj.
Gotowe ciasto wyrabiaj dłońmi w misce przez 25 minut po czym zalej je ciepłym masłem i ponownie wyrabiaj aż do momentu kiedy ciasto wchłonie cały tłuszcz.
Wyrobione ciasto rozwałkuj na grubość kilkunastu milimetrów po czym posyp je jagodami i zawiń w formę rolady, całość przełóż do długiej keksówki i odstaw do wyrośnięcia na 3 godziny. wyrośniętą babkę piecz 35 minut w 170stop.
Jagodowa
Magdalena88