renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Babka wielkanocna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mocno wilgotna, czekoladowa, kawowa i naprawdę smaczna babka wielkanocna, idealna jako dodatek do świątecznej kawy.

Babka wielkanocna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka wielkanocna

 

  • 300 gram mąki
  • ok. 125 gram masła
  • 100 gram cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 100 gram kremu czekoladowego typu nutella
  • 50 gram powideł śliwkowych
  • 1 łyżka czubata kawy mielonej
  • 1 łyżeczka kawy inki
  • 100 ml kefiru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 czekolada gorzka
  • polewa i dekoracja:
  • 1 czekolada biała
  • 5 łyżek śmietanki 18%
  • cukrowe dekoracje np motylki, pałeczki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Babka wielkanocna
Mąkę, kakao, sodę razem wymieszać, przesiać. Kefir wymieszać z powidłami i kawą inką. Kawę mieloną zalać wrzątkiem (50 ml) i ochłodzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, dodać jajka i dale ucierać. Następnie dodać krem czekoladowy i dalej ucierać. W kolejnym kroku dodawać suche składniki na przemian z kawą(dodać z fusami) i kefirem, aż do wyczerpania składników. Na koniec wymieszać z posiekana czekoladą gorzką. Przełożyć do formy i piec w 170 stopniach przez ok 50 minut. Jeszcze ciepłą polać polewą (czekoladę białą rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej) i udekorować cukrowymi dekoracjami.
Babka wielkanocna
Miękkie masło ucierać z cukrem na puszystą masę
Babka wielkanocna
Następnie dodać dwa całe jajka i dalej ucierać
Babka wielkanocna
W kolejnym kroku dodać krem czekoladowy i ucierać
Babka wielkanocna
Dodawać resztę składników suchych i mokrych