Sposób przygotowania:
Bananowa babka w kropki
Wszystkie składniki muszą być ogrzane do temperatury pokojowej. Banany bez skórek wrzucić do wysokiego naczynia, wlać kefir, zmiksować blenderem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Miękkie masło wrzucić do miski. Dodać cukier. Utrzeć na puszystą masę.
Dodawać kolejno po jednym jajku, po każdym dokładnie miksując. Następnie wsypać połowę mąki z makiem i zmiksować. Dodać resztę mąki i wlać banany z kefirem. Wymieszać na niskich obrotach. Ciasto nałożyć do dwóch keksówek (dł 20cm) wyścielonych papierem.
Piec około 50 minut w 160 stopniach.
Dodawać kolejno po jednym jajku, po każdym dokładnie miksując. Następnie wsypać połowę mąki z makiem i zmiksować. Dodać resztę mąki i wlać banany z kefirem. Wymieszać na niskich obrotach. Ciasto nałożyć do dwóch keksówek (dł 20cm) wyścielonych papierem.
Piec około 50 minut w 160 stopniach.