zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Żurawinowo - pigwowa babka z jabłkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Robiąc remanent w szafkach natknęłam się na słoiczek żurawiny z pigwą w syropie. Dodałam do ciasta i wyszła pyszna babka.

Żurawinowo - pigwowa babka z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żurawinowo - pigwowa babka z jabłkami

 

 

  • Lukier :
  • 1 szk cukru pudru
  • 2,5 łyżki słodkiej śmietany

 

Sposób przygotowania:

Żurawinowo - pigwowa babka z jabłkami
Żurawinę i pigwę odcedzić na sitku ale syrop zostawić. Jabłka obrać, umyć i pokroić w kostkę. Jajka wbić do misy robota, wsypać cukier i ubijać. Gdy cukier się rozpuści wlać olej i oranżadę oraz syrop i dalej miksować końcówką do ubijania piany. Potem zmienić końcówkę na taką do ciasta ucieranego i nadal mieszając dodawać porcjami mąkę. Gdy ciasto będzie gładkie dodać pokrojone jabłka oraz żurawinę z pigwą i wymieszać. Foremkę keksową ( 30 x 11 cm mierząc od góry ) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Babkę piec 60 - 65 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ( ja troszkę się zagapiłam i za długo piekłam ). Upieczoną babkę wystudzić i polać lukrem, który należy przygotować gdy babka się piecze. Wystarczy wymieszać cukier puder ze śmietanką i polać babkę. ( Śmietanka świetnie nadaje się do lukru, więc polecam )
Żurawinowo - pigwowa babka z jabłkami
przygotowac jabłka i odsączyć żurawinę z pigwą
Żurawinowo - pigwowa babka z jabłkami
do ciasta dodac pokrojone jabłka i odsączone składniki
Żurawinowo - pigwowa babka z jabłkami
ciasto przełożyć do przygotowanej foremki
Żurawinowo - pigwowa babka z jabłkami
upieczoną i wystudzoną babke polac lukrem