Sposób przygotowania:
Żurawinowo - pigwowa babka z jabłkami
Żurawinę i pigwę odcedzić na sitku ale syrop zostawić. Jabłka obrać, umyć i pokroić w kostkę. Jajka wbić do misy robota, wsypać cukier i ubijać. Gdy cukier się rozpuści wlać olej i oranżadę oraz syrop i dalej miksować końcówką do ubijania piany. Potem zmienić końcówkę na taką do ciasta ucieranego i nadal mieszając dodawać porcjami mąkę. Gdy ciasto będzie gładkie dodać pokrojone jabłka oraz żurawinę z pigwą i wymieszać. Foremkę keksową ( 30 x 11 cm mierząc od góry ) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Babkę piec 60 - 65 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ( ja troszkę się zagapiłam i za długo piekłam ). Upieczoną babkę wystudzić i polać lukrem, który należy przygotować gdy babka się piecze. Wystarczy wymieszać cukier puder ze śmietanką i polać babkę. ( Śmietanka świetnie nadaje się do lukru, więc polecam )
edytaha
Nina W.
zewa
lukrowanepierniczki