justynkag

justynkag

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 68]

Babka z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna i wilgotna babka nie tylko na Wielkanoc. Łatwo i szybko się przyrządza. Smakuje idealnie do kawy.

Babka z jabłkami

Składniki:

Babka z jabłkami

 

  • cukier 1 szklanka
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • jajka 4
  • soda 1 łyżeczka
  • cynamon 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • olej 3/4 szklanki
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • jabłka 4
  • bakalie
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Babka z jabłkami

ETAP 1:

Babka z jabłkami
Ubijać jaja z cukrami i olejem

Jajka, cukier i cukier waniliowy zmiksować. Powoli dodawać olej nadal ubijając.

ETAP 2:

Babka z jabłkami
Przygotować pozostałe składniki: jabłka i suche produkty

Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z bakaliami i cynamonem. Mąkę połączyć z sodą i proszkiem do pieczenia.

ETAP 3:

Babka z jabłkami
Do pieczenia najlepiej użyć foremki z kominem żeby środek się upiekł

Połączyć wszystkie składniki z ubitymi jajkami. Dokładnie wymieszać. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.