Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Babka kokosowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wyjątkowa w smaku babka ucierana z dodatkiem wiórek kokosowych oraz likieru kokosowego. Polana niebieskim lukrem pięknie zaprezentuje się na wielkanocnym stole.

Babka kokosowa

Składniki:

Babka kokosowa

na ciasto :

dodatkowo:

  • gotowy niebieski lukier
  • cukrowa biała posypka do dekoracji
  • tłuszcz i tarta bułka do formy

Sposób przygotowania:

Babka kokosowa
Jajka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą i gęstą masę. Następnie ciągle ucierając wlewać stopniowo olej a potem likier kokosowy.

Wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Mąki przesiać porcjami do utartej masy i dokładnie mieszać by nie było grudek.

Na końcu delikatnie wymieszać ciasto z wiórkami kokosowymi. Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę z kominkiem przelać ciasto (średnica 26 cm) ,wyrównać za pomocą łopatki. wstawić do nagrzanego piekarnika do ok. 175 stopni i piec ponad godzinę -do czasu aż wbity patyczek w ciasto będzie suchy,a ciasto będzie dobrze odstawać od brzegów formy.

Po wyjęciu z piekarnika pozostawić jeszcze babkę na ok. 20 min . w formie. Następnie ostrożnie wyjąć i ostudzić. Udekorować babkę niebieskim lukrem przygotowanym według przepisu na opakowaniu. Ozdobić cukrowymi posypkami.

Wyjątkowa w smaku babka ucierana z dodatkiem wiórek kokosowych oraz likieru kokosowego. Polana niebieskim lukrem pięknie zaprezentuje się na wielkanocnym stole.