marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Babka kukurydziana cytrynowa z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasta na bazie kukurydzianej mąki są przeznaczone dla osób chorych na celiakię,ale nie znaczy to,że zdrowi nie mogą jej spożywać-w potrawach lub ciastach oczywiście.

Babka kukurydziana cytrynowa z czekoladą

Składniki:

Babka kukurydziana cytrynowa z czekoladą

 

  • 5 białek,
  • 1-2 szklanki mąki kukurydzianej,
  • sok z dwóch świeżych cytryn bez pestek,
  • pudełko kwaśnej śmietany,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 60 dag.margaryny do pieczenia,
  • wiórki z gorzkiej czekolady lub deserowej,
  • tłuszcz do formy,
  • bułka tarta do wysypania.

Sposób przygotowania:

Babka kukurydziana cytrynowa z czekoladą
Jajka sparzyć wrzątkiem, a żółtka oddzielić od białek, które to ubić w misce na sztywno z dodatkiem cukru. Margarynę utrzeć z cukrem mikserem lub pałką, dodając sok z wyciśniętych cytryn, bez pestek. Następnie dodać cukier waniliowy i śmietanę kwaśną oraz startą na wiórki połówkę tabliczki czekolady gorzkiej lub deserowej oraz przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę kukurydzianą. Wymieszać,a na koniec dodać pianę z białek i wymieszać delikatnie łopatką kuchenną gumową. Piekarnik na grzać do 180 st. C, blachę natłuścić-może być okrągła lub cwibak i wysypać bułką tartą. Wlać masę do formy i wstawić formę z ciastem do piekarnika na środek. Piec z 45-50 min. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić, a potem wybić z formy babkę na deskę lub talerz płaski.kroić i jeść.