Sposób przygotowania:
Gulasz z curry na słodko
Pokroić marchew, selera, pietruszkę i paprykę. Posiekać cebulę. Drobno posiekać obranego ziemniaka oraz - osobno! - jabłko ze skórką (można zetrzeć).
Pokroić mięso na drobne kawałki.
Przepis jest przystosowany do garnka z teflonowym dnem. Jeśli takiego nie mamy, obsmażamy mięso z cebulką na patelni, a następnie przerzucamy do garnka i dosypujemy warzywa.
1. Zeszklić posiekaną cebulkę na oliwie.
2. Posolić mięso i lekko je obsmażyć.
3. Dodać marchewkę, selera, pietruszkę i paprykę, podlać 1/2 szklanki wody, dodać kilka ziaren pieprzu, wymieszać.
4. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa puszczą sok.
5. Dodać posiekanego ziemniaka, a potem starte jabłko. Wymieszać.
6. Dusić, aż ziemniak i jabłko rozpadną się, przybierając formę sosu.
7. Dodać przypraw: curry (ok 2 łyżeczki), słodkiej papryki (1-2 łyżeczki wedle uznania), papryki wędzonej (ok. 0,5 łyżeczki), pieprzu i soli wedle gustu.
Podawać z kaszą lub ryżem, znakomicie pasuje do kaszy jaglanej. Bon apetit!
Pokroić mięso na drobne kawałki.
Przepis jest przystosowany do garnka z teflonowym dnem. Jeśli takiego nie mamy, obsmażamy mięso z cebulką na patelni, a następnie przerzucamy do garnka i dosypujemy warzywa.
1. Zeszklić posiekaną cebulkę na oliwie.
2. Posolić mięso i lekko je obsmażyć.
3. Dodać marchewkę, selera, pietruszkę i paprykę, podlać 1/2 szklanki wody, dodać kilka ziaren pieprzu, wymieszać.
4. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa puszczą sok.
5. Dodać posiekanego ziemniaka, a potem starte jabłko. Wymieszać.
6. Dusić, aż ziemniak i jabłko rozpadną się, przybierając formę sosu.
7. Dodać przypraw: curry (ok 2 łyżeczki), słodkiej papryki (1-2 łyżeczki wedle uznania), papryki wędzonej (ok. 0,5 łyżeczki), pieprzu i soli wedle gustu.
Podawać z kaszą lub ryżem, znakomicie pasuje do kaszy jaglanej. Bon apetit!