dendritic_spine

dendritic_spine

Kucharz
[Przepisów: 3]

Gulasz z curry na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Prosta i ekonomiczna potrawa jednogarnkowa ze składników, jakie można dostać wszędzie. Nie zawiera mąki, mleka ani śmietany. Przy zastosowaniu przypraw wolnych od glutenu, odpowiednia dla chorych na celiakię. Dla pozostałych - sycący zimowy obiad.

Gulasz z curry na słodko

Składniki:

Gulasz z curry na słodko

 

  • 400 g mięsa z uda indyczego (lub ekwiwalent)
  • 1 średnia pietruszka
  • 2-3 średnie marchewki
  • 1 mały seler
  • 1 papryka słodka
  • 1 cebula
  • 1 średni ziemniak
  • 1 małe jabłko (lub 1/2 dużego)

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z curry na słodko
Pokroić marchew, selera, pietruszkę i paprykę. Posiekać cebulę. Drobno posiekać obranego ziemniaka oraz - osobno! - jabłko ze skórką (można zetrzeć).

Pokroić mięso na drobne kawałki.

Przepis jest przystosowany do garnka z teflonowym dnem. Jeśli takiego nie mamy, obsmażamy mięso z cebulką na patelni, a następnie przerzucamy do garnka i dosypujemy warzywa.

1. Zeszklić posiekaną cebulkę na oliwie.

2. Posolić mięso i lekko je obsmażyć.

3. Dodać marchewkę, selera, pietruszkę i paprykę, podlać 1/2 szklanki wody, dodać kilka ziaren pieprzu, wymieszać.

4. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa puszczą sok.

5. Dodać posiekanego ziemniaka, a potem starte jabłko. Wymieszać.

6. Dusić, aż ziemniak i jabłko rozpadną się, przybierając formę sosu.

7. Dodać przypraw: curry (ok 2 łyżeczki), słodkiej papryki (1-2 łyżeczki wedle uznania), papryki wędzonej (ok. 0,5 łyżeczki), pieprzu i soli wedle gustu.

Podawać z kaszą lub ryżem, znakomicie pasuje do kaszy jaglanej. Bon apetit!