Sposób przygotowania:
Babka kukurydziana zzeszytubabci
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo po jednym żółtku ciągle ucierając. Kiedy już uzyskamy gładką masę dodajemy zmielone lub posiekane migdały, mąkę kukurydzianą oraz dżem. Wszystko dokładnie mieszamy. Z białek ubijamy sztywną pianę. Delikatnie łączymy ją z wcześniej utartą masą. Przekładamy do wysmarowanej formy na babkę. Pieczemy przez ok 40 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem) w 180 C.
Lukier:
Do cukru pudru dodajemy łyżkę mleka. Roztrzepujemy tak,a by nie było grudek. Dodajemy kako i mieszamy tak długo aż powstanie gładka masa. Chłodzimy 2-3 godziny w lodówce. Upieczoną i ostygniętą babkę polewamy lukrem.
Lukier:
Do cukru pudru dodajemy łyżkę mleka. Roztrzepujemy tak,a by nie było grudek. Dodajemy kako i mieszamy tak długo aż powstanie gładka masa. Chłodzimy 2-3 godziny w lodówce. Upieczoną i ostygniętą babkę polewamy lukrem.