zzeszytubabci

zzeszytubabci

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Babka kukurydziana zzeszytubabci

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybka i puszysta babka z dużą ilością jaj

Babka kukurydziana zzeszytubabci

Składniki:

Babka kukurydziana zzeszytubabci

 

 

  • Lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • łyżeczka kakao
  • łyżka mleka

 

Sposób przygotowania:

Babka kukurydziana zzeszytubabci
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo po jednym żółtku ciągle ucierając. Kiedy już uzyskamy gładką masę dodajemy zmielone lub posiekane migdały, mąkę kukurydzianą oraz dżem. Wszystko dokładnie mieszamy. Z białek ubijamy sztywną pianę. Delikatnie łączymy ją z wcześniej utartą masą. Przekładamy do wysmarowanej formy na babkę. Pieczemy przez ok 40 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem) w 180 C.

Lukier:
Do cukru pudru dodajemy łyżkę mleka. Roztrzepujemy tak,a by nie było grudek. Dodajemy kako i mieszamy tak długo aż powstanie gładka masa. Chłodzimy 2-3 godziny w lodówce. Upieczoną i ostygniętą babkę polewamy lukrem.