Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Babka "latte macchiato"

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Babka "Latte Macchiato" łączy w sobie doskonały smak ciasta czekoladowego i ciasta kawowego. Jest to deser prosty i szybki w wykonaniu. Babka "Latte Macchiato" moim zdaniem doskonale wpisuje się w okres karnawału.

Babka "latte macchiato"

Składniki:

Babka "latte macchiato"

na ciasto

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 200 g cukru
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 ml likieru kawowego
  • 50 ml likieru czekoladowego
  • 30 g kakao
  • 30 g kawy rozpuszczalnej kremowej
  • 12 g proszku do pieczenia
  • 6 jajek

Sposób przygotowania:

Babka "latte macchiato"
Miękką margarynę rozpuszczam. Studzę. Jajka ubijam na puszystą masę wraz z cukrem. Do masy dodaje rozpuszczoną margarynę. Miksuję. Do masy dodaję jogurt naturalny. Miksuję.

Masę dzielę na dwie połowy. Do pierwszej dodaje likier czekoladowy. Miksuję. Do drugiej dodaję likier kawowy. Miksuję. Do obu mas dodaję po 200 g mąki oraz po 6 g proszku do pieczenia. Miksuję. Do pierwszej masy dodaję kakao. Miksuję. Do drugiej dodaję kawę rozpuszczalną. Miksuję.

Formę keksową smaruję masłem i obsypuję bułka tarta. Naprzemiennie wlewam obie masy do formy. Ciasto piekę około 50-60 minut w 180 stopniach. Studzę.

Czekoladę łamię na kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dekoruję nią ciasto.