agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Babka majonezowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna babka z dodatkiem majonezu

Babka majonezowa

Składniki:

Babka majonezowa

 

  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • Olejek śmietankowy lub waniliowy
  • ½ słoiczka od dżemu majonezu

 

Sposób przygotowania:

Babka majonezowa
Przygotować niezbędne składniki na ciasto. Jajka sparzyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier, następnie dodać żółtka obie mąki z proszkiem do pieczenia i ubijać. Na koniec dodać majonez i olejek i delikatnie wymieszać łyżeką całość. Tortownicę wysmarować tłuszczem, oprószyć bułką tartą i przełożyć ciasto do tortownicy, piec w temp. 180 stopni C przez około 50 minut do suchego patyczka.