kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Babka marchewkowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na babkę marchewkową. Przygotowana z tartą marchewką i cynamonem. Ciasto jest bardzo smaczne. Polecam.

Babka marchewkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka marchewkowa

 

  • 4 jajka
  • 2 szkl startej na drobnej tarce marchewki ( odciśniętej z nadmiaru soku )
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 6 łyżek oleju
  • 2 szkl mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • keksówka 27 x 7 x 7
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Babka marchewkowa
Do miski wybijamy jajka i wsypujemy oba cukry, miksujemy. Do ubitej masy jajecznej wsypujemy cynamon i wlewamy olej, miksujemy przez chwilę. Dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie miksujemy. Dodajemy odciśniętą z soku marchewkę i mieszamy.

Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 -50 minut.

Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Babka marchewkowa
Jajka ubijamy razem z cukrami, aż masa będzie puszysta.
Babka marchewkowa
Cynamon i olej dodajemy do masy jajecznej.
Babka marchewkowa
Mąkę i proszek do pieczenia wsypujemy do ciasta.
Babka marchewkowa
Na samym końcu dodajemy startą marchewkę.