slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Torcik sernikowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na leciutki jak piórko torcik sernikowy. Delikatny biszkopt kukurydziany przełożony masą sernikową oraz z galaretką super smakuje i pięknie wygląda. Polecam

Torcik sernikowy

Składniki:

Torcik sernikowy

 

  • biszkopt:
  • 2 białka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • masa sernikowa:
  • 500 g serka twarogowego
  • 3 galaretki rubinowe (lub inne)
  • tortownica o śr. 18 cm

Sposób przygotowania:

Torcik sernikowy
Białko oddzielamy od żółtka i dodajemy do pozostałych białek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując wsypujemy po łyżce cukru oraz dodajemy żółtko i olej. Dodajemy mąkę kukurydzianą i mieszamy delikatnie łyżką. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach. Studzimy biszkopt i zimny kroimy na 2 blaty.

Masa: dwie galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawiamy. Serek przekładamy do miski i dodajemy tężejącą galaretki, miksujemy do połączenia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy blat biszkoptu. Wykładamy na niego połowę kremu. Na krem nakładamy drugi blat ciasta i wykładamy resztę kremu, wyrównujemy i wstawiamy ciasto do lodówki. Ostatnią galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody i odstawiamy do przestygnięcia. Tężejącą galaretkę przelewamy na ciasto i ponownie wstawiamy je go lodówki, najlepiej na całą noc.

Tagi:

ser torty ciasta