slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 842]

Brzoskwiniowe ciasto na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia. Ciasto wychodzi delikatnie słodkie, w pięknym kolorze jesieni. Wielbiciele brzoskwiń będą zachwyceni. Polecam.

Brzoskwiniowe ciasto na zimno

Składniki:

Brzoskwiniowe ciasto na zimno

 

  • 4 duże brzoskwinie
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 50 g ciastek kruchych
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • oraz: 1 brzoskwinia
  • 1 galaretka przezroczysta
  • tortownica o średnicy 16 cm

Sposób przygotowania:

Brzoskwiniowe ciasto na zimno
Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na spodzie układamy ciastka.

Brzoskwinie myjemy i osuszamy. Cztery brzoskwinie obieramy ze skórki, wyjmujemy pestki i kroimy w kostkę. Następnie blendujemy, dodajemy jogurt naturalny i jeszcze raz blendujemy.

Następnie dolewamy tężejąca galaretkę i blendujemy do całkowitego połączenia.

Gdy masa zacznie tężeć przelewamy ją na ciastka i wstawiamy do lodówki.

Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia.

Brzoskwinię obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę a miąższ kroimy w kosteczkę.

Układamy kawałki owoców na zastygniętym cieście i zalewamy tężejącą galaretką.

Wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed podaniem można udekorować ciasto bitą śmietaną.