slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 842]

Ciasto bananowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne bananowe ciasto na bezglutenowym kukurydzianym biszkopcie. Idealne do kawy lub herbaty.

Ciasto bananowe

Składniki:

Ciasto bananowe

 

 

  • krem: 400 g serka twarogowego
  • 400 g jogurtu greckiego naturalnego
  • 3 galaretki bananowe
  • 4 banany
  • blaszka 24x24cm

Sposób przygotowania:

Ciasto bananowe
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując wsypujemy po łyżce cukru oraz dodajemy żółtka i olej. Do masy przesiewamy mąkę kukurydzianą i mieszamy delikatnie łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30-40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy.

Krem: dwie galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy. Do miski przekładamy serek oraz jogurt i dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy do połączenia się składników i wykładamy krem na biszkopt, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Galaretkę bananową rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Banany obieramy ze skórek i kroimy w plastry. Układamy plasterki bananów ma cieście i zalewamy tężejąca galaretką. Ponownie wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.