madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Ciasto marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lekko wilgne ciasto marchewkowe, przełożone ubitą śmietaną kremówką , a wierzch posypany cukrem pudrem.

Ciasto marchewkowe

Składniki:

Ciasto marchewkowe

Ciasto

  • 260 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 290 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 200 g miałkiego brązowego cukru
  • 50 g cukru ( najlepiej drobnego)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 jaja rozmiar L
  • 300 g marchewki startej na tarce o dużych oczkach
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

Krem

Dodatkowo

  • Cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe

ETAP 1:

Ciasto marchewkowe
Mieszamy rózgą kuchenną aby składniki się połączyły

W wysokim naczyniu mieszamy za pomocą rózgi, olej, oba rodzaje cukru oraz ekstrakt z wanilii. Dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając aby składniki się połączyły

ETAP 2:

Ciasto marchewkowe
Ciasto wymieszać z startą marchewką i orzechami.

W następnej kolejności dodajemy przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem. Wymieszać aby składniki się połączyły nie dłużej. Dodać startą marchew i posiekane orzechy.

ETAP 3:

Ciasto marchewkowe
Ciasto po wystudzeniu przekrawamy na pół.

Ciasto wlewamy do formy o wymiarach 25x 30 cm i pieczemy w temperaturze 170 stopni góra dół przez 30 minut lub dłużej do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na pół.

ETAP 4:

Ciasto marchewkowe
Ubitą śmietanę kremówkę ułożyć na cieście.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i wymieszać z żelatyną rozpuszczoną w trochę wody. Ułożyć na jednym blacie ciasta.

ETAP 5:

Ciasto marchewkowe
Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Przykryć drugim blatem i posypać cukrem pudrem na wierzchu.