Sposób przygotowania:
Ciasto marchewkoweETAP 1:
W wysokim naczyniu mieszamy za pomocą rózgi, olej, oba rodzaje cukru oraz ekstrakt z wanilii. Dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając aby składniki się połączyły
ETAP 2:
W następnej kolejności dodajemy przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem. Wymieszać aby składniki się połączyły nie dłużej. Dodać startą marchew i posiekane orzechy.
ETAP 3:
Ciasto wlewamy do formy o wymiarach 25x 30 cm i pieczemy w temperaturze 170 stopni góra dół przez 30 minut lub dłużej do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na pół.
ETAP 4:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i wymieszać z żelatyną rozpuszczoną w trochę wody. Ułożyć na jednym blacie ciasta.
ETAP 5:
Przykryć drugim blatem i posypać cukrem pudrem na wierzchu.