Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Babka majonezowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na śniadaniu wielkanocnym nie może zabraknąć babki, co roku robię inną, w poprzednim roku była marchewkowa a w tym majonezowa.

Babka majonezowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babka majonezowa

 

Sposób przygotowania:

Babka majonezowa
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodać cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać.

Następnie dodać żółtka i razem ubić. Dodać proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać majonez.

Przełożyć ciasto do formy na babkę. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Po wystudzeniu wyjąć z formy i położyć do góry dnem. Polać dowolną polewą i udekorować.
Babka majonezowa
Dobrze ubite jajka wystarczy wymieszać z mąkami i majonezem
Babka majonezowa
Babką upiec w formie do babki w 170 stopniach

Tagi:

ciasto babka