dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 214]

Babka szpinakowo-marchewkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo puszysta babka w dwóch kolorach- zielonym i żółtym, a wszystko to uzyskane dzięki warzywom - szpinakowi i marchewce. Łatki powstały przez obtoczenie każdego z wałeczków ciasta w kakao.

Babka szpinakowo-marchewkowa

Składniki:

Babka szpinakowo-marchewkowa

ciasto podstawowe

do części szpinakowej

do części marchewkowej

do obtoczania

  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Babka szpinakowo-marchewkowa
Ciasto podstawowe:

Do miski pokruszyć drożdże, posypać 1 łyżką cukru, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać lekko ciepłe mleko, wymieszać. Dodać resztę cukru, sól, rozpuszczone masło, jajko i mąkę, krótko wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 2 równe części.

Do części szpinakowej:

Ze szpinaku oderwać ogonki, umyć, osuszyć. Dodać olej, zmiksować blenderem. Dodać do jednej części ciasta podstawowego, dosypać mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 4 równe części (ciasto jest dość lekkie).

Do części marchewkowej:

Marchew ugotować, ostudzić, dodać wlać olej, zmiksować blenderem. Dodać do drugiej części ciasta podstawowego, dosypać mąkę i kurkumę, wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 4 równe części (ciasto jest dość lekkie).

Kakao wymieszać z cukrem, wysypać na deskę,

Każdą część ciasta lekko rozciągnąć, na mieszance kakao z cukrem uformować wałki, obtoczyć je ze wszystkich stron.

Oba rodzaje ciast kłaść naprzemiennie w formie keksowej aż do wyczerpania ciasta. Odstawić do wyrośnięcia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30-35 minut.