Sposób przygotowania:
Babka szpinakowo-marchewkowa
Ciasto podstawowe:
Do miski pokruszyć drożdże, posypać 1 łyżką cukru, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać lekko ciepłe mleko, wymieszać. Dodać resztę cukru, sól, rozpuszczone masło, jajko i mąkę, krótko wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 2 równe części.
Do części szpinakowej:
Ze szpinaku oderwać ogonki, umyć, osuszyć. Dodać olej, zmiksować blenderem. Dodać do jednej części ciasta podstawowego, dosypać mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 4 równe części (ciasto jest dość lekkie).
Do części marchewkowej:
Marchew ugotować, ostudzić, dodać wlać olej, zmiksować blenderem. Dodać do drugiej części ciasta podstawowego, dosypać mąkę i kurkumę, wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 4 równe części (ciasto jest dość lekkie).
Kakao wymieszać z cukrem, wysypać na deskę,
Każdą część ciasta lekko rozciągnąć, na mieszance kakao z cukrem uformować wałki, obtoczyć je ze wszystkich stron.
Oba rodzaje ciast kłaść naprzemiennie w formie keksowej aż do wyczerpania ciasta. Odstawić do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30-35 minut.
Do miski pokruszyć drożdże, posypać 1 łyżką cukru, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać lekko ciepłe mleko, wymieszać. Dodać resztę cukru, sól, rozpuszczone masło, jajko i mąkę, krótko wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 2 równe części.
Do części szpinakowej:
Ze szpinaku oderwać ogonki, umyć, osuszyć. Dodać olej, zmiksować blenderem. Dodać do jednej części ciasta podstawowego, dosypać mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 4 równe części (ciasto jest dość lekkie).
Do części marchewkowej:
Marchew ugotować, ostudzić, dodać wlać olej, zmiksować blenderem. Dodać do drugiej części ciasta podstawowego, dosypać mąkę i kurkumę, wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 4 równe części (ciasto jest dość lekkie).
Kakao wymieszać z cukrem, wysypać na deskę,
Każdą część ciasta lekko rozciągnąć, na mieszance kakao z cukrem uformować wałki, obtoczyć je ze wszystkich stron.
Oba rodzaje ciast kłaść naprzemiennie w formie keksowej aż do wyczerpania ciasta. Odstawić do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30-35 minut.