szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Babka marchewkowo-kakaowa z korzenną nutką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Babka marchewkowo - kakaowa z korzenną nuta. Dodatkowo dodane zostały orzechy całość smakuje wybornie.

Babka marchewkowo-kakaowa z korzenną nutką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka marchewkowo-kakaowa z korzenną nutką

 

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 2 szklanki startej drobno marchewki
  • 1,5 łyżki kakao
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanka cukru
  • 200 g margaryny
  • 0,5 szklanki tartych orzechów włoskich
  • lukier
  • szczypta soli
  • cukrowe perełki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babka marchewkowo-kakaowa z korzenną nutką
Zaczynamy od roztopienia margaryny. Gdy ostygnie miksujemy ją z cukrem i żółtkami jaj. Mąkę mieszamy z suchymi składnikami czyli proszkiem, sodą, przyprawą oraz zmielonymi orzechami. Suche składniki połączyć z margaryną. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie delikatnie mieszamy z ciastem. Dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę i ponownie mieszamy. Przekładamy do foremki i pieczemy o 50 minut w 190 stopniach. Gdy babka wystygnie dekorujemy lukrem i cukrowymi ozdobami.
Babka marchewkowo-kakaowa z korzenną nutką
Zaczynamy od roztopienia margaryny w garnuszku
Babka marchewkowo-kakaowa z korzenną nutką
W misce mieszamy suche skłądniki łącznie z orzechami
Babka marchewkowo-kakaowa z korzenną nutką
Marchewkę należy wcześniej obrać i zetrzeć na tarce
Babka marchewkowo-kakaowa z korzenną nutką
Wszystkie składniki mieszamy i przekładamy do foremki.