Sposób przygotowania:
Babka Metrowa
Jajka ubić z cukrem na gęstość majonezu dodawać, olej, wodę ubiając następnie dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i trochę olejku cytrynowego. Wszystko wymieszać pół ciasta wlać na blaszkę do drugiej dodać 2 łyżki kakao wymieszać wlać do drugiej blaszki piec na złoty kolor w temp.180*C po upieczeniu pokroić kawałki i posmarować i obsypać okruszkami. Masa do metrówki:1/2litra mleka zagotować z 1 szkl. cukru wymieszać,2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, w pół szkl.mleka odlanego z 1/2 litra mleka, wymieszać i wlać ją na gotujące się mleko ciągle mieszając aż papka stanie się gęsta. Kostkę margaryny lub masła utrzeć dodawać powoli ostudzoną papkę dodawać do masy alkohol lub zapach. Pokrojone placek w kanapki smarować masą i kleić raz białym ciastem raz ciemnym ciastem aby powstały 2 jednakowej długości placka tak jak przed pokrojeniem.Pozostałą masą wysmarować wierzch placków a następnie okruszkami boki ciasta.