ziutula

ziutula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Babka murzynek na oleju kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babka murzynkowa jest bardzo smaczna, aromatyczna, wilgotna, można ją upiec z różnymi dodatkami jak bakalie, owoce lub bez niczego.

Babka murzynek na oleju kokosowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka murzynek na oleju kokosowym

 

  • olej rzepakowy kokosowy 3/4 szklanki,
  • mleko 1 szklanka,
  • jajka 2 sztuki "L",
  • mąka pszenna tortowa 2 ,5 szklanki,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • olejek waniliowy 1 łyżeczka,
  • sól - szczypta,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • soda 1 łyżeczka,
  • dżem niskosłodzony jaki się lubi smak 3 łyżki,
  • kakao 3 łyżki,
  • skórka kandyzowana pomarańczowa 100 gram

 

  • polewa: czekolada truskawkowa 100 gram,
  • dżem niskosłodzony 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Babka murzynek na oleju kokosowym

ETAP 1:

Babka murzynek na oleju kokosowym
Szybkie, łatwe ciasto do upieczenia, zawsze wychodzi.

Do pojemnika wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier, sól, kakao, wbić jajka, wlać olej kokosowy, mleko, dodać dżem(użyłam swój domowy z ciemnych winogron) i mikserem połączyć dobrze składniki.

ETAP 2:

Babka murzynek na oleju kokosowym
Skórka pomarańczowa wyśmienicie smakuje w murzynkowej babce.

Do ciasta wsypać 3/4 opakowania skórki kandyzowanej i krótko mikserem połączyć składniki.

ETAP 3:

Babka murzynek na oleju kokosowym
Foremka silikonowa nie wymaga natłuszczenia formy.

Forma silikonowa z kominkiem 24 cm, do formy dać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 60 minut, do suchego patyczka, babkę wyjąć z formy wystudzoną.

ETAP 4:

Babka murzynek na oleju kokosowym

Czekoladę truskawkową dać do garnka razem z dżemem i mieszając stopić czekoladę.

ETAP 5:

Babka murzynek na oleju kokosowym

Ciepłą polewę wylać na babkę, posypać resztą skórki pomarańczowej i zostawić do zastygnięcia.