katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Murzynek piernikowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Dobrze wszystkim znane ciasto murzynek choć każde smakuje inaczej. Moje jest z kremem i nutką piernikową.

Murzynek piernikowy

Składniki:

Murzynek piernikowy

 

  • mąka 3 i 1/2 szkl
  • kakao 3 lyżki
  • jajka 2 szt
  • kefir ok 2 szkl
  • cukier 1 szkl
  • dżem ok 3 łyżki
  • soda 2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika ok 2łyżeczki
  • budyń śmietankowy 2 op
  • mleko ok 2 i 1/2 szkl
  • cukier 4-5 łyżek
  • masło 1 szt
  • powidła śliwkowe

Sposób przygotowania:

Murzynek piernikowy
Wszystkie składniki ciasta łączymy i przekładamy do przygotowanej dużej blaszki.

Pieczemy ok 50 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu ciasto kroimy na dwa blaty i od przekrojonej strony oba blaty smarujemy powidłami. W części mleka rozprowadzamy budyń i cukier a pozostałe gotujemy.

Wlewamy rozprowadzony budyń i gotujemy aż zgęstnieje. Studzimy i miksujemy z masłem(masła można dodać troszkę więcej i dodać sok z cytryny). Na posmarowany powidłami blat wykładamy krem.

Przykrywamy drugim blatem smarowaną powidłami stroną i lekko dociskamy.

Wierzch ciasta pozna polać polewą, oprószyć cukrem pudrem albo zasmarować niewielka ilością kremu.