Sposób przygotowania:
Tiramisu z truskawkowym musemETAP 1:
Krem:
1. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na bardzo gładką i puszystą masę. Dodawać stopniowo mascarpone, ubijać aż krem będzie miał jednolitą konsystencję.
W drugiej misce ubić na sztywno śmietanę, pod koniec ubijania dodać do wcześniej przygotowanej masy z mascarpone i całość delikatnie wymieszać szpatułką. Masę podzielić na 3 równe części.
ETAP 2:
2. Poncz:
Gotową kawę przelać do miseczki, dodać amaretto, wódkę, aromat migdałowy i dokładnie wymieszać.
ETAP 3:
3. Mus truskawkowy:
Truskawki umyć, pozbawić szypułek, przełożyć do rondelka, dodać wodę i zagotować. Wsypać galaretkę i zmiksować blenderem (nie gotować). Mus pozostawić do lekkiego stężenia.
ETAP 4:
4. Na dnie formy o wymiarach 24x24cm ułożyć jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem, posypać kakao, rozsmarować 1/3 kremu i wylać tężejący mus z truskawek. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, posypać kakao, rozsmarować drugą część kremu, wylać resztę musu truskawkowego i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. Na końcu ułożyć ostatnią warstwę nasączonych biszkoptów, rozsmarować resztę kremu, posypać kakao i udekorować truskawkami.
5. Wstawić do lodówki na około 3-4 godziny, a najlepiej na noc.
SylaUla