Sposób przygotowania:
Bezowy wieniec z kiwi
1.Białka ubijamy na sztywno, następnie powoli wsypujemy cukier i ubijamy aż całkowicie się rozpuści.
2. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy bezę i formujemy łyżką wieniec.
3. Wieniec wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 120 stopni przez 10 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika z termoobiegiem. Beza powinna być dobrze wysuszona. Pozostawiamy ją w piekarniku do wystygnięcia. Zimną zdejmujemy z papieru.
4. Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystość.
5. Z kolei robimy mus. Obrane kiwi miksujemy na mus.
6. Na wieniec nakładamy bitą śmietanę, później nakładamy mus.
7. Obrane kiwi kroimy i dekorujemy nim wieniec. Dekorujemy dodatkowo listkami melisy.
8. Gotowe! Smacznego!
2. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy bezę i formujemy łyżką wieniec.
3. Wieniec wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 120 stopni przez 10 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika z termoobiegiem. Beza powinna być dobrze wysuszona. Pozostawiamy ją w piekarniku do wystygnięcia. Zimną zdejmujemy z papieru.
4. Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystość.
5. Z kolei robimy mus. Obrane kiwi miksujemy na mus.
6. Na wieniec nakładamy bitą śmietanę, później nakładamy mus.
7. Obrane kiwi kroimy i dekorujemy nim wieniec. Dekorujemy dodatkowo listkami melisy.
8. Gotowe! Smacznego!