Elisa

Elisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 73]

Bezowy wieniec z kiwi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny deser z musem z kiwi i bitą śmietaną. Do udekorowania wieńca możemy użyć listków melisy. Kiwi przełamuje słodycz bezy. Zamiast śnieżki można dać śmietanę kremówkę.

Bezowy wieniec z kiwi

Składniki:

Bezowy wieniec z kiwi

Beza:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru

Bita śmietana:

Dodatkowo:

  • 4 sztuki kiwi na mus
  • 1 sztuka kiwi do dekoracji
  • kilka listków melisy

Sposób przygotowania:

Bezowy wieniec z kiwi
1.Białka ubijamy na sztywno, następnie powoli wsypujemy cukier i ubijamy aż całkowicie się rozpuści.

2. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy bezę i formujemy łyżką wieniec.

3. Wieniec wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 120 stopni przez 10 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika z termoobiegiem. Beza powinna być dobrze wysuszona. Pozostawiamy ją w piekarniku do wystygnięcia. Zimną zdejmujemy z papieru.

4. Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystość.

5. Z kolei robimy mus. Obrane kiwi miksujemy na mus.

6. Na wieniec nakładamy bitą śmietanę, później nakładamy mus.

7. Obrane kiwi kroimy i dekorujemy nim wieniec. Dekorujemy dodatkowo listkami melisy.

8. Gotowe! Smacznego!

Tagi:

beza deser