Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Klasyczny murzynek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ten przepis znajdował się w zeszycie mojej mamy. Jest to przepis na proste ale zarazem bardzo smaczne ciasto- murzynek. Idealne do niedzielnej kawy.

Klasyczny murzynek

Składniki:

Klasyczny murzynek

 

  • 5 jajek
  • 2 szkl. cukru
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 3 kopiate łyżki kakao
  • 1 margaryna
  • 1/2 szkl. wody
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • parę kropli aromatu rumowego
  • dodatkowo:
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Klasyczny murzynek
Margarynę, cukier, wodę, kakao wkładamy do rondelka. Podgrzewamy na średnim ogniu mieszając dotąd ,aż wszystko się rozpuści i masa zawrze. 

Następnie ściągamy z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia. Miksujemy z mąką przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia,aromatem rumowym i kolejno dodajemy po 1 jajku. 

Następnie przelewamy do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ciast. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 45 min.

Gdy ciasto upieczone wyciągamy z blaszki. Lekko studzimy i posypujemy cukrem pudrem.