SUPERPRZEPIS

Babka na białkach z żurawiną

  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Babka na białkach z żurawiną Więcej zdjęć (5)

Piękna pulchna baba jak ja to mówię. Cukier trzcinowy nadał jej fajnego kolorku i smaku . Żurawina to rarytas w babce .

Składniki:

Babka na białkach z żurawiną

 

  • 6 białek

 

  • 200 g cukru trzcinowego

 

 

  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

 

 

 

 

  • Dodatkowo:

 

Sposób przygotowania:

Babka na białkach z żurawiną
Ubijamy białka z cukrem trzcinowym . Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ubitych białek. Rozpuszczamy masło i dodajemy do masy na przemian z ciepłym mlekiem . Na końcu dodajemy sok i skórkę z cytryny . Składniki mieszamy drewniana łopatką. Zursawinę zalewamy wrzątkiem . Zostawiamy nakrytą talerzykiem na 20 minut. Odcedzamy żurawinę i obsypujemy ją mąkąPrzekładamy ciasto do dwóch małych kek sówek wysmarowanych margaryna i obsypanych mąką (połowę ciasta i wkładamy żurawinę i przykrywamy drugą połowa ciasta ). Pieczemy 60 minut w 170 stopniach
Babka na białkach z żurawiną
Ubijamy białka z cukrem trzcinowym na puch
Babka na białkach z żurawiną
Rozpuszczamy masło i dodajemy do masy na przemian z ciepłym mlekiem .
Babka na białkach z żurawiną
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ubitych białek.
Babka na białkach z żurawiną
Przekładamy ciasto do dwóch małych kek sówek wysmarowanych margaryna i obsypanych mąką (połowę ciasta i wkładamy żurawinę i przykrywamy drugą połowa ciasta ).