Sposób przygotowania:
Kolorowa babka na białkach
Foremkę na babkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą lub kaszką. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubijać mikserem, dosypując partiami cukier. Białka powinny być ubite na gładką, sztywną pianę. Do ubitych białek dosypywać stopniowo mąkę z proszkiem oraz cukier waniliowy, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części, jedną częścią wyłożyć spód foremki, do drugiej części ciasta dodać kakao, wymieszać delikatnie do połączenia się składników. Do trzeciej części ciasta dodać kisiel w proszku, również wymieszać. Ciasto kisielowe wlać na ciasto w blaszce, na ciasto kisielowe wylać ciasto kakaowe. Foremkę wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec przez ok. 40 min lub do tak zwanego suchego patyczka. Upieczoną babkę posypać cukrem pudrem. Smacznego:)
edytaha
Nie mogę tylko uwierzyć Netko, że aż tak długo zbierałaś na nią białka hihihi :)
Netka
No tak to wyglada :D
Miałam trochę zamrożonych a potem każde zbędne białka do czegoś wykorzystywałam no i zapomniałąm o tej babce, ale ponieważ dzieci bardzo polubiły babki więc gdy zostało mi trochę białek w ostatnim czasie ( a robiłam tiramisu z kremem na bazie żółtek) to postanowiłam ja w końcu upiec :)
Janek6401
Netka
Super, cieszę się,że przepis Ci się podoba:) Daj znać czy babka smakowała:)