migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Pomarańczowa babka na białkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Puszysta babeczka w wersji pomarańczowej. Fajny przepis na wykorzystanie zbędnych białek po pieczeniu mazurków.

Pomarańczowa babka na białkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomarańczowa babka na białkach

 

  • 100 g masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki sukru
  • 1,5 szklanki maki
  • 3/5 szklanki mleka ok 150 ml
  • 6 dużych białek (prawie szklanka)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka otarta z połówki pomarańczy
  • 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Pomarańczowa babka na białkach
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej (oprócz białek). Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijać i powoli dolewać mleko. Dodać otartą skórkę z pomarańczy i ok 3/4 kandyzowanej skórki (resztę zostawić do dekoracji). Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną piane ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać je w ciasto. Foremkę na babkę natłuścic i posypać mąką. Przełożyć ciasto, foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 40 minut. Po wystudzeniu babkę udekorować polewą czekoladową i pozostałą kandyzowana skórką.
Pomarańczowa babka na białkach
Etap 1 Przygotować ciasto, masło utrzeć z cukrem, dodać mleka skórkę pomarańczową i kandyzowaną oraz mąkę z proszkiem
Pomarańczowa babka na białkach
Etap 2 Białka ubić na sztywną piane ze szczyptą soli.
Pomarańczowa babka na białkach
Etap 3 Ubite białka wmieszać delikatnie w ciasto.
Pomarańczowa babka na białkach
Etap 4 Foremkę na babkę natłuścic i posypać mąką.

Tagi:

mak