kamazka439

kamazka439

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 515]

Babka na Dzień Matki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

efektowna babka w stylu angielskim...

Babka na Dzień Matki

Składniki:

Babka na Dzień Matki

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • masa z pianek Marshmallows od Haribo
  • 1 opakowanie pianek (175g)
  • 1 łyżka wody
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • olejek migdałowy
  • ozdoby do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babka na Dzień Matki
Upiec biszkopt. Przekroić, posmarować masą orzechową, można lekko nasączyć z dala od brzegów. Następnie przystępujemy do masy cukrowej. Pianki rozpuszczamy w wodzie, delikatnie podgrzewając, ale nie dopuścić do zagotowania. Jak już się rozpuszczą dodać zapach migdałowy i połowę cukru pudru. Wymieszać dokładnie, następnie dodać resztę cukru i zagniatać aż masa będzie jak plastelina i będzie odstawała od ręki w czasie gniecenia. Następnie rozwałkować, podsypując cukrem pudrem, żeby się nie przylepiało do wałka. Na wierzch ciasto posmarować lekko samym masłem i na to położyć cienko rozwałkowaną masę cukrową. Na dole wyrównać nożem. Udekorować kwiatkami z lukru lub wedle uznania i własnych pomysłów. SMACZNEGO !!!