Myszata1993

Myszata1993

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Babka na oleju

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Łatwa w przygotowaniu, efektowna i dwukolorowa babka na oleju to smaczny dodatek do kawy. Idealnie sprawdzi się na święta

Babka na oleju Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka na oleju

 

 

  • masło i bułka tarta do wysmarowania foremki
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babka na oleju
Białka oddzielić od żółtek. Umieścić w misie miksera, ubijać stopniowo dodając cukier i cukier wanilinowy. Dodawać żółtka i dalej miksować. Wlać olejek waniliowy i olej, ciągle miksować dodawać po łyżce obie mąki i proszek do pieczenia.

Połowę ciasta wylać do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Do pozostałej części ciasta dodać kakao, wymieszać i wylać na jasne ciasto. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem.
Babka na oleju
Białka ubić z cukrami i powoli dodawać resztę składników
Babka na oleju
Część jasnego ciasta wylać do foremki wysmarowanej masłem
Babka na oleju
Na jasne ciasto wylać ciasto ciemne z dodatkiem kakao
Babka na oleju
Babkę piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut