Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Babka orzechowo-czekoladowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Klasyczna babka wielkanocna z dodatkiem kakao i mielonych orzechów włoskich. Polana polewą czekoladową jest po prostu pyszna.

Babka orzechowo-czekoladowa

Składniki:

Babka orzechowo-czekoladowa

na ciasto:

do dekoracji:

  • 1 gotowa polewa czekoladowa
  • kamyczki czekoladowe

Sposób przygotowania:

Babka orzechowo-czekoladowa
Jajka utrzeć z cukrami na puszystą masę. Ciągle ucierając dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewać powoli olej i mleko. Do 1/3 części ciasta dodać kakao,wymieszać. Do pozostałego ciasta dodać mielone orzechy ,wymieszać.Formę na babkę z kominem wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto z dodatkiem orzechów przelać do formy. Zalać ciastem z dodatkiem kakao.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do ok.170-180 stopni i piec ok.60 minut. Po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy.

Babkę polewamy przygotowaną według przepisu na opakowaniu polewą czekoladową,posypujemy czekoladowymi kamyczkami.

Tagi:

ciasta babka