WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Ciasto dyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo wilgotne i aromatyczne ciasto dyniowe w wersji czekoladowo - korzennej, bo z kakao, przyprawą do piernika i cynamonem, posmarowane nutellą.

Ciasto dyniowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto dyniowe

 

  • 7 małych jaj
  • 2,5 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 i 1/4 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 cukier cynamonowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 płaskie łyżki naturalnego kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 3 szklanki startej dyni
  • 1 szkl. oleju
  • kilka łyżek nutelli (użyłam domowej)

Sposób przygotowania:

Ciasto dyniowe

ETAP 1:

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, cukrem zwykłym, waniliowym i cynamonowym, cynamonem i przyprawą do piernika. Dodać startą na tarce na grubych oczkach dynię i wymieszać. Wlać olej i dodać same żółtka. Wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszać do ciasta. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Piec w temp. 180 stopni do suchego patyczka (ok. 40 min). Wystudzić i posmarować na wierzchu nutellą. Pokroić na kawałki.

Ciasto dyniowe
Ciasto dyniowe posmarowane na wierzchu nutellą
Ciasto dyniowe
Ciasto dyniowe po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Ciasto dyniowe
Przygotowane ciasto przełożone na blachę do pieczenia
Ciasto dyniowe
Dynia wymieszana z olejem, żółtkami i sypkimi składnikami
Ciasto dyniowe
starta dynia dodana do sypkich składników