Sposób przygotowania:
Babka orzechowa
Masło rozpuścić w garnku na małym ogniu i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać zmielone orzechy i ponownie wymieszać.
Dodać stopione i ostudzone masło i powoli wymieszać. Ubić na sztywno pianę z białek dodać do ciasta. Całość delikatnie wymieszać . Następnie ciasto przełożyć do natłuszczonej margaryną i wysypanej bułką tartą foremki na babkę, przekrój formy 21 cm.
Łyżką wyrównać wierzch ciasta. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 175 stopni c. Przestudzić, wyjąć z formy. Polać polewą czekoladową, udekorować orzechami wg uznania.Polewa: Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody, odstawić do napęcznienia.
Rondelek postawić na gazie ,wlać mleko, włożyć masło, cukier. oraz kakao .Mieszać do rozpuszczenia się składników. Zdjąć z ognia gorącą polewę. Nie gotować. Wlać namoczoną żelatynę, wymieszać, przestudzić.
Dodać stopione i ostudzone masło i powoli wymieszać. Ubić na sztywno pianę z białek dodać do ciasta. Całość delikatnie wymieszać . Następnie ciasto przełożyć do natłuszczonej margaryną i wysypanej bułką tartą foremki na babkę, przekrój formy 21 cm.
Łyżką wyrównać wierzch ciasta. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 175 stopni c. Przestudzić, wyjąć z formy. Polać polewą czekoladową, udekorować orzechami wg uznania.Polewa: Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody, odstawić do napęcznienia.
Rondelek postawić na gazie ,wlać mleko, włożyć masło, cukier. oraz kakao .Mieszać do rozpuszczenia się składników. Zdjąć z ognia gorącą polewę. Nie gotować. Wlać namoczoną żelatynę, wymieszać, przestudzić.