Sposób przygotowania:
Sernik z piernikową piankąCiasteczkowy spód
Ciastka i pierniki mielimy, dodajemy roztopione masło i mieszamy.
Ciasteczkowy spód
Wykładamy dno tortownicy, mocno dociskając.
Wkładamy do lodówki na ok 30 minut.
Sernik / Piernikowa pianka
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ser i miksujemy.
Następnie dodajemy śmietanę i budyń. Znów miksujemy.
Sernik pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu.
Odkładamy do wystygnięcia.
Śmietanę 30% ubijamy z cukrem i przyprawami na gęsty krem. Następnie powoli dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Wstawiamy do lodówki.
Ostudzony sernik smarujemy powidłami śliwkowymi, następnie nakładamy już tężejącą piernikową piankę. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Ser mascarpone ubijamy ze śmietaną i cukrem – na gęsty krem.
Gdy piernikowa pianką stężeje, wykładamy na nią krem mascarpone – smarując, lub dekorując szprycą – wg naszej fantazji.
Sernik ozdabiamy pokruszonymi piernikami.
Smacznego :)
mocsłodkości
biedroneczki
Czekoladka 2