MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Sernik z piernikową pianką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik pieczony, przykryty piernikową pianką, powidłami śliwkowymi, kremem mascarpone i lukrowanymi piernikami.

Sernik z piernikową pianką

Składniki:

Sernik z piernikową pianką

 

  • 100 g herbatników
  • 100 g pierniczków w lukrze
  • 3/4 kostki masła

 

  • 1 kg sera w wiaderku President
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru drobnego
  • 2 x budyń śmietankowy
  • 100 ml śmietany 30%

 

  • słoik powideł śliwkowych 250 g

 

  • 500 ml śmietany 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej we wrzątku
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao
  • ( zamiast pianki można zrobić krem mascarpone ze śmietanką i korzennymi przyprawami)

 

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany 30%
  • 1/2 szklanki cukru pudru

 

  • do dekoracji: pierniczki, cukrowe figurki, srebrny brokat

Sposób przygotowania:

Sernik z piernikową pianką

Ciasteczkowy spód

Sernik z piernikową pianką
Ciastka mielimy, dodajemy roztopione masło i mieszamy

Ciastka i pierniki mielimy, dodajemy roztopione masło i mieszamy.

Ciasteczkowy spód

Sernik z piernikową pianką
Ciasteczka wykładamy na dno tortownicy, mocno dociskając

Wykładamy dno tortownicy, mocno dociskając.

Wkładamy do lodówki na ok 30 minut.

Sernik / Piernikowa pianka

Sernik z piernikową pianką
Gotowe ciasto dekorujemy lukrowanymi piernikami, cukrowymi figurkami i srebrnym brokatem

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ser i miksujemy.

Następnie dodajemy śmietanę i budyń. Znów miksujemy.

Sernik pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu.

Odkładamy do wystygnięcia.

Śmietanę 30% ubijamy z cukrem i przyprawami na gęsty krem. Następnie powoli dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Wstawiamy do lodówki.

Ostudzony sernik smarujemy powidłami śliwkowymi, następnie nakładamy już tężejącą piernikową piankę. Ciasto wstawiamy do lodówki.

Ser mascarpone ubijamy ze śmietaną i cukrem – na gęsty krem.

Gdy piernikowa pianką stężeje, wykładamy na nią krem mascarpone – smarując, lub dekorując szprycą – wg naszej fantazji.

Sernik ozdabiamy pokruszonymi piernikami.

Smacznego :)