renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Babka kajmakowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Co raku u mnie króluje babka czekoladowa, ale w ty roku spróbujemy czegoś nowego - babkę kajmakową, polaną kajmakową polewą i posypaną uprażonymi migdałami.

Babka kajmakowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka kajmakowa

Na ciasto

Na polewę

  • POLEWA:
  • ok. 10 dag masy kajmakowej – czyli reszta, która została w puszce
  • 2 łyżki śmietanki kremowej 30%
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Babka kajmakowa

Etap 1

Babka kajmakowa
Masa kajmakowa musi być połączona z masłem.

Masę kajmakową umieść w małym rondelku, dodać masło i podgrzewać na niewielkim ogniu, mieszając, aby składniki dobrze się połączyły.

Na suchej patelni uprażyć migdałowe płatki i pozostawić do ochłodzenia.

Etap 2

Babka kajmakowa
Należy masę kajmakowo-maślaną ochłodzić.

Kajmak połączony z pasłem ochłodzić do temperatury pokojowej.

Etap 3

Babka kajmakowa
Białka należy ubić na sztywno z cukrem trzcinowym.

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno z łyżką cukru trzcinowego.

Etap 4

Babka kajmakowa
Połączyć wszystkie składniki delikatnie mieszając.

Do piany dodać, delikatnie mieszając łopatką, żółtka i sok z cytryny, następnie przesiane z proszkiem do pieczenia obie mąki, a na koniec przestudzony kajmak z masłem.

Etap 5

Babka kajmakowa
Ciasto przelać do przygotowanej formy i od razu wstawić do piekarnika i piec 45 minut.

Ciasto przelać do przygotowanej formy i od razu wstawić do piekarnika. Piec 45 minut, do suchego patyczka. Lekko przestudzoną babkę wyjąć z formy i ostudzić na kratce kuchennej.

Pozostałą masę kajmakową wymieszać z kremówką i polać nią babkę. Wierzch posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.


Tagi:

ciasto babka