Sposób przygotowania:
Babka kajmakowaEtap 1
Masę kajmakową umieść w małym rondelku, dodać masło i podgrzewać na niewielkim ogniu, mieszając, aby składniki dobrze się połączyły.
Na suchej patelni uprażyć migdałowe płatki i pozostawić do ochłodzenia.
Etap 2
Kajmak połączony z pasłem ochłodzić do temperatury pokojowej.
Etap 3
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno z łyżką cukru trzcinowego.
Etap 4
Do piany dodać, delikatnie mieszając łopatką, żółtka i sok z cytryny, następnie przesiane z proszkiem do pieczenia obie mąki, a na koniec przestudzony kajmak z masłem.
Etap 5
Ciasto przelać do przygotowanej formy i od razu wstawić do piekarnika. Piec 45 minut, do suchego patyczka. Lekko przestudzoną babkę wyjąć z formy i ostudzić na kratce kuchennej.
Pozostałą masę kajmakową wymieszać z kremówką i polać nią babkę. Wierzch posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.