Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Babka orzechowo-czekoladowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jedna z wersji babki na śniadanie wielkanocne, ale też i na co dzień. Chrupiące w niej orzechy dodają smaku

Babka orzechowo-czekoladowa

Składniki:

Babka orzechowo-czekoladowa

 

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 15 dag masła
  • 15 dag orzechów
  • 15 dag czekolady deserowej
  • aromat rumowy
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Babka orzechowo-czekoladowa
Orzechy drobno pokroić, lekko ppdprazyć na suchej patelni i ostudzić.

Czekoladę posiekać lub zetrzeć na tarce. Zmiksować jajka z cukrem, cukrem waniliowym i masłem.

Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec ucierania dodać aromat, orzechy i czekoladę. Wymieszać Włozyć do formy na babkę. Piec około 60 minut w temperaturze 175 stopni.

Wystudzoną dowolnie polukrować i ozdobić.

Tagi:

ciasto babka