Babka piankowa z makiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Szybkie w przygotowaniu, bardzo lekkie i niewymagające wielu składników. Świetne rozwiązanie na wykorzystanie białek.

Babka piankowa z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka piankowa z makiem

 

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 3 łyżki maku
  • 50 g kandyzowanej skórki cytronu (można użyć innych kandyzowanych owoców)

 

  • Lukier i dekoracja:
  • 6 łyżek cukru pudru
  • sok z cytryny
  • 50 g kandyzowanej skórki cytronu

Sposób przygotowania:

Babka piankowa z makiem
Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier i miksować do czasu jego rozpuszczenia. Następnie miksując na najwolniejszych obrotach wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać olej. Na koniec dodać mak i kandyzowane owoce, wymieszać dokładnie łyżką. Ciasto przelać do silikonowej formy o wymiarach 24,5 x 10 cm. Piec 35 minut w temperaturze 200 stopni C. Cukier puder wymieszać z niewielką ilością soku z cytryny. Tak przygotowanym lukrem posmarować wystudzone ciasto i posypać wierzch skórką cytronu.
Babka piankowa z makiem
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier
Babka piankowa z makiem
Miksując na wolnych obrotach dodajemy mąkę i olej
Babka piankowa z makiem
Na koniec wsypujemy mak i kandyzowane owoce
Babka piankowa z makiem
Ciasto przelewamy do formy i pieczemy 35 minut

Tagi:

mak