marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Babka piwna z karmelem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Wszystkie składniki na ciasto odmierzyć,dodawać kolejno do misy

Babka piwna z karmelem

Składniki:

Babka piwna z karmelem

 

  • 4-5 jaj,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej luksusowej"Basia",
  • 150 g.margaryny"Palma",
  • szklanka cukru,
  • 1/4 szklanki śmietanki,
  • 1/2 lub 1 szklanka piwa karmelowego ciemnego,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do blachy falistej,
  • kasza manna lub bułka tarta do wysypania.

Sposób przygotowania:

Babka piwna z karmelem
Do średniej misy lub garnka dać niecałą kostkę margaryny i zmiksować robotem z mieszadłami. Następnie wbić kolejno do misy jajka, mieszając nadal, wsypać szklankę cukru, dodać śmietankę i pół lub całą szklankę piwa karmelowego.Gdy wszystko zostanie zmieszane, wyłączyć na razie robot kuchenny i odmierzyć szklankami mąkę i przesiać ją wraz proszkiem do pieczenia. Zmiksować ponownie całość i odstawić. Wtenczas nagrzać piekarnik do 170-180 st. C, a resztą margaryny natłuścić blachę falistą lub cwibakową oraz wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Wlać masę,wyrównać łyżką i wstawić blachę z ciastem na 45-50 min.,nastawiając minutnik. Przed końcem pieczenia, otworzyć na chwilę piekarnik i wbić długi patyczek w ciasto, sprawdzając, czy się upiekło. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić, a potem obrócić blachę w rękawicach na talerz płaski i wybić lekko ciasto z formy. Kroić i podawać.