Sposób przygotowania:
Babka piwna z karmelem
Do średniej misy lub garnka dać niecałą kostkę margaryny i zmiksować robotem z mieszadłami. Następnie wbić kolejno do misy jajka, mieszając nadal, wsypać szklankę cukru, dodać śmietankę i pół lub całą szklankę piwa karmelowego.Gdy wszystko zostanie zmieszane, wyłączyć na razie robot kuchenny i odmierzyć szklankami mąkę i przesiać ją wraz proszkiem do pieczenia. Zmiksować ponownie całość i odstawić. Wtenczas nagrzać piekarnik do 170-180 st. C, a resztą margaryny natłuścić blachę falistą lub cwibakową oraz wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Wlać masę,wyrównać łyżką i wstawić blachę z ciastem na 45-50 min.,nastawiając minutnik. Przed końcem pieczenia, otworzyć na chwilę piekarnik i wbić długi patyczek w ciasto, sprawdzając, czy się upiekło. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić, a potem obrócić blachę w rękawicach na talerz płaski i wybić lekko ciasto z formy. Kroić i podawać.