Sposób przygotowania:
Czekoladowo-śmietankowa pascha
Formę na babkę (najlepiej z naczynia żaroodpornego) wykładamy zwilżoną gazą. Żelatynę rozpuszczamy w około 0,5 szklanki przegotowanej wody. Delikatnie studzimy (powinna być letnia). Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości wody. Wodę dodajemy stopniowo, tak by po rozpuszczeniu kakao przybrało konsystencje rozpuszczonej czekolady. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy stopniowo cukier puder oraz ser. Gotową masę serową próbujemy i ewentualnie, według uznania dosładzamy lub nie. W następnej kolejności dodajemy zaparzone kakao. Gdy dokładnie połączy się z całością wlewamy letnią żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec wsypujemy startą czekoladę. Mieszamy łyżką. Tak przygotowaną masę wylewamy na przygotowaną formę. Wierzch wygładzamy i układamy na nim herbatniki. Będą one stanowić dno paschy. Tak przygotowany deser odstawiamy na około 2 godziny do lodówki, by masa dokładnie zastygła. Po tym czasie lub dłuższym paschę delikatnie wyjmujemy z formy, delikatnie ściągając gazę. Deser wykańczamy, dekorując go polewą czekoladową (kupną lub ze sprawdzonego przepisu). Na polewę ścieramy białą czekoladę. Wierzch dodatkowo udekorowałam czekoladowymi jajeczkami. Gotowe.
Czekoladka 2