jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1971]

Czekoladowo-śmietankowa pascha

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

To pyszny, typowo Wielkanocny deser. Możemy nadać mu dowolny kształt, w zależności jakim naczyniem, miseczką dysponujemy! Aby podkreślić świąteczny akcent u mnie pascha przybrała kształt babki:).

Czekoladowo-śmietankowa pascha Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowo-śmietankowa pascha

 

  • Forma na babkę o średnicy 22 cm
  • Masa serowa:
  • 0,5 litry śmietanki 30 %,
  • 4 łyżki żelatyny,
  • 700 g twarogu (u mnie z wiaderka),
  • 3-4 łyżki kakao dobrej jakości,
  • ok 5 łyżek cukru pudru do smaku,
  • 1 tabliczka czekolady deserowej,

 

  • Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa do polania,
  • białą czekolada do dekoracji,
  • jajeczka czekoladowe do dekoracji,
  • ok 8-10 czekoladach herbatników

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowo-śmietankowa pascha
Formę na babkę (najlepiej z naczynia żaroodpornego) wykładamy zwilżoną gazą. Żelatynę rozpuszczamy w około 0,5 szklanki przegotowanej wody. Delikatnie studzimy (powinna być letnia). Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości wody. Wodę dodajemy stopniowo, tak by po rozpuszczeniu kakao przybrało konsystencje rozpuszczonej czekolady. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy stopniowo cukier puder oraz ser. Gotową masę serową próbujemy i ewentualnie, według uznania dosładzamy lub nie. W następnej kolejności dodajemy zaparzone kakao. Gdy dokładnie połączy się z całością wlewamy letnią żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec wsypujemy startą czekoladę. Mieszamy łyżką. Tak przygotowaną masę wylewamy na przygotowaną formę. Wierzch wygładzamy i układamy na nim herbatniki. Będą one stanowić dno paschy. Tak przygotowany deser odstawiamy na około 2 godziny do lodówki, by masa dokładnie zastygła. Po tym czasie lub dłuższym paschę delikatnie wyjmujemy z formy, delikatnie ściągając gazę. Deser wykańczamy, dekorując go polewą czekoladową (kupną lub ze sprawdzonego przepisu). Na polewę ścieramy białą czekoladę. Wierzch dodatkowo udekorowałam czekoladowymi jajeczkami. Gotowe.
Czekoladowo-śmietankowa pascha
Przygotowana formę wykładamy zwilżona gazą
Czekoladowo-śmietankowa pascha
Do ubitej śmietanki z serem dodajemy zapażone kakao
Czekoladowo-śmietankowa pascha
Do gotowej masy wsypujemy startą czekoladę
Czekoladowo-śmietankowa pascha
Masę wykładamy do formy. Na wierzchu układamy herbatniki