Sposób przygotowania:
Kajmakowa babka gotowanaETAP 1
BABKA: Formę na babkę smarujemy dokładnie tłuszczem i oprószamy mąką.
ETAP 2
Margarynę ucieramy z cukrem. Do utartych składników dodajemy kolejno po jednym jajku.
ETAP 3
W dalszej kolejności do masy dodajemy masę kajmakową.
ETAP 4
Na koniec całość łączymy z mąkami i proszkiem do pieczenia.
ETAP 5
Tak przygotowaną masę przekładamy do przygotowanej formy. Formę zamykamy od góry. Wkładamy ją do gotującej wody. Woda powinna sięgać do ok 4/5 wysokości formy. Od góry formę obciążamy, by babka nie wypłynęła. Gotujemy ją pod przykryciem 90 minut. Gotową wyjmujemy i delikatnie wykładamy na talerz. Pozostawiamy do ostygnięcia. Ostygniętą dekorujemy.
DEKORACJA:
W ciepłym mleku rozpuszczamy czekoladę. Płynną polecamy babkę. Z wiórków i migdałów wykonujemy gniazdo. Dodatkowo babkę dekorujemy kwiatami. Podajemy.
SylaUla