Sposób przygotowania:
Babka zebra migdałowo-żurawinowa z białą czekoladą
Jajka myjemy. Żółtka oddzielamy od białek, które ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy po trochu cukier, ciągle ubijając na puszystą, lśniącą masę. Potem dodajmy po kolei żółtka i ubijamy dalej.
Kolejny etap to mieszamy ze sobą mąki i proszek do pieczenia.
Przesiewamy przez sitko w celu napowietrzenia i tę mieszankę dodajemy do naszej masy na przemian z olejem i wodą.
Wolno miksując, aby masa pozostała puszysta.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie porcje. Do jednej dajemy nasze 3 łyżki mąki, do drugiej kakao, uzyskamy dwie kolorowe masy: białą i ciemną
Formę do babki lekko natłuszczamy, obsypujemy leciutko bułką tartą lub kaszą manną i zaczynamy tworzyć naszą zebrę.
Na środek wlewamy chochelką masę białą. Następnie na środek masy białej wlewamy chochelką masę ciemną.
I znów na środek ciemnej lejemy białą i tak do wykorzystania mas
W między czasie rozrzucamy w ciasto żurawinę
Pieczemy około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sprawdźmy metodą suchego patyczka, czy już jest dobre.
Studzimy.
Polewamy białą czekoladą i ozdabiamy naszą babkę, posypujemy płatkami migdałowymi oraz żurawiną
Kolejny etap to mieszamy ze sobą mąki i proszek do pieczenia.
Przesiewamy przez sitko w celu napowietrzenia i tę mieszankę dodajemy do naszej masy na przemian z olejem i wodą.
Wolno miksując, aby masa pozostała puszysta.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie porcje. Do jednej dajemy nasze 3 łyżki mąki, do drugiej kakao, uzyskamy dwie kolorowe masy: białą i ciemną
Formę do babki lekko natłuszczamy, obsypujemy leciutko bułką tartą lub kaszą manną i zaczynamy tworzyć naszą zebrę.
Na środek wlewamy chochelką masę białą. Następnie na środek masy białej wlewamy chochelką masę ciemną.
I znów na środek ciemnej lejemy białą i tak do wykorzystania mas
W między czasie rozrzucamy w ciasto żurawinę
Pieczemy około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sprawdźmy metodą suchego patyczka, czy już jest dobre.
Studzimy.
Polewamy białą czekoladą i ozdabiamy naszą babkę, posypujemy płatkami migdałowymi oraz żurawiną