kiad

kiad

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 48]

Babka zebra migdałowo-żurawinowa z białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna pasiasta babka, pięknie prezentująca się na stole. Chrupiące migdały przełamane smakiem żurawiny i polewa a białej czekolady. Smak niepowtarzalny.

Babka zebra migdałowo-żurawinowa z białą czekoladą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Babka zebra migdałowo-żurawinowa z białą czekoladą

 

  • szklanka 220ml do odmierzania:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki jaglanej lub orkiszowej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 szklanka oleju dobrej jakości
  • 1 szklanka wody gazowanej lub lekko gazowanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dodatkowo: 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki prawdziwego kakao
  • 100g żurawiny suszonej 50g płatków migdałowych
  • polewa z białej czekolady

Sposób przygotowania:

Babka zebra migdałowo-żurawinowa z białą czekoladą
Jajka myjemy. Żółtka oddzielamy od białek, które ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy po trochu cukier, ciągle ubijając na puszystą, lśniącą masę. Potem dodajmy po kolei żółtka i ubijamy dalej.

Kolejny etap to mieszamy ze sobą mąki i proszek do pieczenia.

Przesiewamy przez sitko w celu napowietrzenia i tę mieszankę dodajemy do naszej masy na przemian z olejem i wodą.

Wolno miksując, aby masa pozostała puszysta.

Gotowe ciasto dzielimy na dwie porcje. Do jednej dajemy nasze 3 łyżki mąki, do drugiej kakao, uzyskamy dwie kolorowe masy: białą i ciemną

Formę do babki lekko natłuszczamy, obsypujemy leciutko bułką tartą lub kaszą manną i zaczynamy tworzyć naszą zebrę.

Na środek wlewamy chochelką masę białą. Następnie na środek masy białej wlewamy chochelką masę ciemną.

I znów na środek ciemnej lejemy białą i tak do wykorzystania mas

W między czasie rozrzucamy w ciasto żurawinę

Pieczemy około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sprawdźmy metodą suchego patyczka, czy już jest dobre.

Studzimy.

Polewamy białą czekoladą i ozdabiamy naszą babkę, posypujemy płatkami migdałowymi oraz żurawiną
Babka zebra migdałowo-żurawinowa z białą czekoladą
zaczynamy układać warstwy do zebry. Białą i ciemną masę
Babka zebra migdałowo-żurawinowa z białą czekoladą
Wylewamy chcelką masę białą i na środek białej ciemną i tak naprzemian
Babka zebra migdałowo-żurawinowa z białą czekoladą
Po upieczeniu babka wygląda jak piękna zebra
Babka zebra migdałowo-żurawinowa z białą czekoladą
Babę zdobimy polewą z białej czekolady, posypujemy płatkami migdałowymi i zurawiną
Babka zebra migdałowo-żurawinowa z białą czekoladą
W przekroju widać piękne paski w cieście

Tagi:

ciasto babka