nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Waniliowo - kakaowa babka zebra

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Zapewne świetnie znane ciasto dla większości osób, szybkie i nietrudne w wykonaniu, sympatycznie się prezentujące. Babka zebra jest dobra i na co dzień i od święta, i do kawy i do kubka mleka.

Waniliowo - kakaowa babka zebra Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Waniliowo - kakaowa babka zebra

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mineralnej wody gazowanej
  • 1 szklanka oleju
  • 5 jajek
  • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8g cukru waniliowego
  • masło do posmarowania formy
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Waniliowo - kakaowa babka zebra
Jajka ubić z cukrami (białym i waniliowym). Do zmiksowanych składników przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dolać wodę i olej. Wszystko delikatnie ręcznie wymieszać. Powstałe tym sposobem surowe jeszcze ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao.

Średniej wielkości tortownicę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Nakładać na przemian po dwie łyżki jasnego ciasta na środek tortownicy i na to po dwie łyżki ciemnego, kakaowego ciasta do momentu, aż zużyjemy całe surowego ciasto.

Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 1 godzinę do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone, przestudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem/ polewą – ja z tego zrezygnowałam, zawsze to tym sposobem zaoszczędzi się odrobinę kalorii.
Waniliowo - kakaowa babka zebra
Surowe jeszcze ciasto babki zebry przed podzieleniem na dwie części
Waniliowo - kakaowa babka zebra
Surowe ciasto podzielone na dwie części i do jednej części dodane kakao
Waniliowo - kakaowa babka zebra
Surowa jeszcze babka zebra tuż przed wstawieniem do piekarnika

Tagi:

ciasta babki