Sposób przygotowania:
Waniliowo - kakaowa babka zebra
Jajka ubić z cukrami (białym i waniliowym). Do zmiksowanych składników przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dolać wodę i olej. Wszystko delikatnie ręcznie wymieszać. Powstałe tym sposobem surowe jeszcze ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao.
Średniej wielkości tortownicę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Nakładać na przemian po dwie łyżki jasnego ciasta na środek tortownicy i na to po dwie łyżki ciemnego, kakaowego ciasta do momentu, aż zużyjemy całe surowego ciasto.
Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 1 godzinę do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone, przestudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem/ polewą – ja z tego zrezygnowałam, zawsze to tym sposobem zaoszczędzi się odrobinę kalorii.
Średniej wielkości tortownicę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Nakładać na przemian po dwie łyżki jasnego ciasta na środek tortownicy i na to po dwie łyżki ciemnego, kakaowego ciasta do momentu, aż zużyjemy całe surowego ciasto.
Tortownicę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 1 godzinę do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone, przestudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem/ polewą – ja z tego zrezygnowałam, zawsze to tym sposobem zaoszczędzi się odrobinę kalorii.