haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Babka szpinakowa delicja

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Soczyście zielona, wilgotna babka z pomarańczową glazurą i cytrynowym lukrem to najlepsza babka jaką kiedykolwiek jadłam. Wygląda pięknie, smakuje wyśmienicie, zaskoczy przy każdej okazji. Spróbujcie!

Babka szpinakowa delicja Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Babka szpinakowa delicja

Na lukier i glazurę

  • 120 gram cukru pudru
  • 3 - 4 łyżki soku z cytryny
  • 100 gram konfitury lub dżemu pomarańczowego z kawałkami skórki

Na ciasto

  • 2 jaja
  • 200 gram cukru
  • 170 gram mąki
  • 150 gram liści szpinaku
  • 110 ml oleju
  • 1.5 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Babka szpinakowa delicja
1. Liście szpinaku umyłam, wrzuciłam do wirówki do sałaty i osuszyłam. Następnie włożyłam je do blendera, dolałam oliwę i sok z cytryny i zmiksowałam na gładką masę.

2. Jajka zmiksowałam z cukrem aż zrobiły się białe i puszyste.

3. Ściągnęłam misę z miksera i łyżka wymieszałam masę jajeczna z masą szpinakową.

4. Mąkę przesiałam i połączyłam z proszkiem do pieczenia stopniowo dodawałam do zielonego ciasta nadal mieszając łyżką.

5. Kiedy składniki się połączyły, przelałam ciasto do keksówki i piekłam w 180 stopniach przez 40-45 minut.

6. Po wyjęciu babki z piekarnika utarłam cukier puder z sokiem z cytryny i szybko pokryłam górną część wypieku.

7. Dżem zagotowałam w garnku, lekko przestudziłam i udekorowałam babkę.
Babka szpinakowe   de  licje
Świeże liście szpinaku miksujemy z oliwą.
Babka szpinakowe   de  licje
Ubite jajka mieszamy z masą szpinakową i mąką.
Babka szpinakowe   de  licje
Ciasto przelewamy do keksówki i pieczemy około 40 minut.
Babka szpinakowe   de  licje
Ciasto polewamy lukrem i glazurą pomarańczową.
Babka szpinakowe   de  licje