Sposób przygotowania:
Babka szpinakowa delicja
1. Liście szpinaku umyłam, wrzuciłam do wirówki do sałaty i osuszyłam. Następnie włożyłam je do blendera, dolałam oliwę i sok z cytryny i zmiksowałam na gładką masę.
2. Jajka zmiksowałam z cukrem aż zrobiły się białe i puszyste.
3. Ściągnęłam misę z miksera i łyżka wymieszałam masę jajeczna z masą szpinakową.
4. Mąkę przesiałam i połączyłam z proszkiem do pieczenia stopniowo dodawałam do zielonego ciasta nadal mieszając łyżką.
5. Kiedy składniki się połączyły, przelałam ciasto do keksówki i piekłam w 180 stopniach przez 40-45 minut.
6. Po wyjęciu babki z piekarnika utarłam cukier puder z sokiem z cytryny i szybko pokryłam górną część wypieku.
7. Dżem zagotowałam w garnku, lekko przestudziłam i udekorowałam babkę.
2. Jajka zmiksowałam z cukrem aż zrobiły się białe i puszyste.
3. Ściągnęłam misę z miksera i łyżka wymieszałam masę jajeczna z masą szpinakową.
4. Mąkę przesiałam i połączyłam z proszkiem do pieczenia stopniowo dodawałam do zielonego ciasta nadal mieszając łyżką.
5. Kiedy składniki się połączyły, przelałam ciasto do keksówki i piekłam w 180 stopniach przez 40-45 minut.
6. Po wyjęciu babki z piekarnika utarłam cukier puder z sokiem z cytryny i szybko pokryłam górną część wypieku.
7. Dżem zagotowałam w garnku, lekko przestudziłam i udekorowałam babkę.
SylaUla
haniakson