cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Ciasto z cukinią

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto z cukinią i kokosem - wilgotne ciasto z cukinią z dodatkiem mleczka kokosowego i oleju kokosowego.

Ciasto z cukinią

Składniki:

Ciasto z cukinią

 

  • 1 duża cukinia
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml oleju kokosowego (płynnego)
  • 80 ml mleczka kokosowego

Sposób przygotowania:

Ciasto z cukinią

Przygotowanie składników na ciasto

Ciasto z cukinią
Ciasto z cukinią: starta cukinia waży około 300 g

Cukinię umyj, odetnij końce i zetrzyj na tarce. Odciśnij nadmiar soku. Starta cukinia powinna mieć wagę ok. 300 g

Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiej do miski.

Ucieranie ciasta

Ciasto z cukinią
Ciasto z cukinią: gotową masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia

W drugiej misce utrzyj jajka z cukrem, następnie dodaj aromat waniliowy, olej i mleczko kokosowe.

Delikatnie wmieszaj składniki sypkie (mąkę, kakao i proszek do pieczenia) za pomocą drewnianej łyżki. Dodaj cukinię i wymieszaj.

Nagrzej piekarnik do 170 stopni (grzałka górna i dolna).

Ciasto przełóż do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 60 minut.

Po upieczeniu wyjmij z formy i wystudź (najlepiej na kratce).