lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Pleśniak z powidłami i bezą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

No jak kto ale ja lubię prostotę i łatwe wykonanie. Otworzyłam lodówkę i zajrzałam do środka to co było to zrobiłam z tego ciasto. Zapraszam na degustację pleśniaka.

Pleśniak z powidłami i bezą  Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pleśniak z powidłami i bezą

składniki

  • mąka pszenna 500 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier 150 g
  • śmietana 18% 200 g
  • masło kostka
  • żółtka 4 szt
  • białka 4 szt + cukier 1 szklanka
  • powidła mały słoiczek

Sposób przygotowania:

Pleśniak z powidłami i bezą

wykonanie

Do misy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, żółtka ,śmietanę ,masło i miksujemy do połączenia składników.

Blaszkę prostokątną standardową wykładamy papierem do pieczenia, 1/3 ciasta kładziemy na spód i nakłuwamy widelcem. Smarujemy powidłami i do lodówki na 30 minut do schłodzenia.

Ciasto które nam zostało wkładamy do woreczka, a następnie do zamrażalnika na 30 minut.

Po półgodzinie ubijamy białka z cukrem na beze i kładziemy na powidła.
Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i trzemy na tarce nad bezą. Wkładamy do pieca i pieczemy koło godziny w 170 stopniach ( termoobieg)

Specjalne zalecenie!!!!!!!!!
Po wyjęciu ciasta z pieca patrzymy jak się studzi oblizując się od ucha do ucha hihihi

Pleśniak z powidłami i bezą
Blaszkę prostokątną standardową wykładamy papierem do pieczenia, 1/3 ciasta kładziemy na spód i nakłuwamy widelcem.
Pleśniak z powidłami i bezą
Po półgodzinie ubijamy białka z cukrem na beze i kładziemy na powidła.
Pleśniak z powidłami i bezą
Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i trzemy na tarce nad bezą . Wkładamy do pieca i pieczemy koło godziny w 170 stopniach ( termoobieg)