Sposób przygotowania:
Wielkanocna baba ze szpinakiem i cytrynąETAP 1:
Przygotuj foremkę na babkę z kominem. Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Przygotuj ciasto szpinakowe: szpinak zblenduj w blenderze kielichowym. Jajka wbij do miski, dodaj do nich cukier i ubij na mikserem na puszystą masę. Wlej olej i dokładnie zmiksuj. Następnie przelej zmiksowany szpinak, dodaj obie mąki oraz proszek do pieczenia. Krótko zmiksuj do połączenia składników. Ciasto odstaw i zajmij się ciastem cytrynowym.
W dużej misce ubij krótko jajka z cukrem na puszysta masę. Cienką strużką wlej do nich olej rzepakowy i krótko ubij. Dodaj partami mąkę pszenną i ziemniaczaną, wodę gazowaną. Na końcu wmieszaj skórkę cytrynową.
Naprzemiennie nakładaj łyżką oba ciasta aż do ich wyczerpania. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez ok 40 minut do suchego patyczka. Gotową babkę wystudź w foremce, a po wystudzeniu przełóż na talerz.
Przygotuj lukier: w miseczce ubij białko z cukrem pudrem i barwnikiem. Gotowym lukrem polej wierzch babki. Przed podaniem udekoruj babkę jajeczkami czekoladowymi.