kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Wielkanocna baba ze szpinakiem i cytryną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babka wielkanocna ze szpinakiem i cytryną kusi pięknym kolorem i wspaniale smakuje. Ciasto jest wilgotne i aromatyczne.

Wielkanocna baba ze szpinakiem i cytryną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wielkanocna baba ze szpinakiem i cytryną

 

 

 

  • Lukier:
  • 1 białko
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • odrobina zielonego barwnika spożywczego
  • jajeczka czekoladowe

Sposób przygotowania:

Wielkanocna baba ze szpinakiem i cytryną

ETAP 1:

Przygotuj foremkę na babkę z kominem. Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Przygotuj ciasto szpinakowe: szpinak zblenduj w blenderze kielichowym. Jajka wbij do miski, dodaj do nich cukier i ubij na mikserem na puszystą masę. Wlej olej i dokładnie zmiksuj. Następnie przelej zmiksowany szpinak, dodaj obie mąki oraz proszek do pieczenia. Krótko zmiksuj do połączenia składników. Ciasto odstaw i zajmij się ciastem cytrynowym.

W dużej misce ubij krótko jajka z cukrem na puszysta masę. Cienką strużką wlej do nich olej rzepakowy i krótko ubij. Dodaj partami mąkę pszenną i ziemniaczaną, wodę gazowaną. Na końcu wmieszaj skórkę cytrynową.

Naprzemiennie nakładaj łyżką oba ciasta aż do ich wyczerpania. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez ok 40 minut do suchego patyczka. Gotową babkę wystudź w foremce, a po wystudzeniu przełóż na talerz.

Przygotuj lukier: w miseczce ubij białko z cukrem pudrem i barwnikiem. Gotowym lukrem polej wierzch babki. Przed podaniem udekoruj babkę jajeczkami czekoladowymi.

Wielkanocna baba ze szpinakiem i cytryną
Ciasto nakładaj warstwami tak aby uzyskać efekt marmurku