Sposób przygotowania:
Szpinakowa babkaETAP 1
Foremki na babki dokładnie natłuszczamy i opuszamy bułką tartą.
ETAP 2
Szpinak wyjmujemy z zamrażalnika i pozostawiamy do rozmarznięcia.
Rozmrożony odsączamy z płynu na gęstym sitku. Tak przygotowany miksujemy z olejem, by jeszcze bardziej listki się rozdrobniły.
Dzięki temu uzyskamy ładniejszy kolor ciasta.
ETAP 3
Bakalie oprószamy mąką.
Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę.
Do puszystej masy dodajemy połączone mąki, proszek do pieczenia oraz olej z szpinakiem.
ETAP 4
Całość dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto łączymy z bakaliami.
ETAP 5
Tak przygotowane wykładamy do przygotowanych foremek.
Babki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 45-50 minut w 180°C, do „suchego patyczka”.
Gotowe wyjmujemy, studzimy i dekorujemy.
DEKORACJA: Śmietankę podgrzewamy.
W ciepłej rozpuszczamy czekoladę. Płynną czekoladą polewamy ostygnięte babki.
Wierzch posypujemy orzechami. Całość pozostawiamy do zastygnięcia polewy.
gusia1000