SUPERPRZEPIS

Szpinakowa babka

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2
Szpinakowa  babka Więcej zdjęć (5)

Święta Wielkanocne kojarzą się nie tylko z pysznymi ciastami, jakimi są babki, ale też z zielenią i wiosną. Szpinakowa babka doskonale pasuje na tą okazje.

Składniki:

Szpinakowa babka

Składniki na 2 sztuki

  • 4 jajka,
  • 450 gram mrożonego szpinaku (rozdrobnionego),
  • 1,5 szklanki mąki tortowej, + mąka do oprószenia bakalii,
  • 1 szklanka mąki krupczatki,
  • 1 szklanka oleju,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 230 gram cukru,
  • ¾ szklanki bakalii (u mnie pokrojone w kostkę morele oraz posiekane orzechy włoskie)

Dodatkowo

DEKORACJA:

Sposób przygotowania:

Szpinakowa babka

ETAP 1

Szpinakowa  babka
Przygotowujemy potrzebne foremki na babkę

Foremki na babki dokładnie natłuszczamy i opuszamy bułką tartą.

ETAP 2

Szpinakowa  babka
Olej miksujemy ze szpinakiem

Szpinak wyjmujemy z zamrażalnika i pozostawiamy do rozmarznięcia.

Rozmrożony odsączamy z płynu na gęstym sitku. Tak przygotowany miksujemy z olejem, by jeszcze bardziej listki się rozdrobniły.

Dzięki temu uzyskamy ładniejszy kolor ciasta.

ETAP 3

Szpinakowa  babka
Przygotowany szpinak dodajemy do ciasta

Bakalie oprószamy mąką.

Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę.

Do puszystej masy dodajemy połączone mąki, proszek do pieczenia oraz olej z szpinakiem.

ETAP 4

Szpinakowa  babka
Bakalie łączymy z ciastem

Całość dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto łączymy z bakaliami.

ETAP 5

Szpinakowa  babka
Ciastem napełniamy przygotowane foremki

Tak przygotowane wykładamy do przygotowanych foremek.

Babki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 45-50 minut w 180°C, do „suchego patyczka”.

Gotowe wyjmujemy, studzimy i dekorujemy.

DEKORACJA: Śmietankę podgrzewamy.

W ciepłej rozpuszczamy czekoladę. Płynną czekoladą polewamy ostygnięte babki.

Wierzch posypujemy orzechami. Całość pozostawiamy do zastygnięcia polewy.